Blog Image

New York - New York. 2010

Stockholm - Isle of Skye 2015

Henriette och Håkan

The tour

Resväg/The tour Posted on Thu, May 13, 2010 20:48:26

Vi har funderat en hel del kring hur och var vi ska åka. En del planering kring hur långa dagsetapperna ska vara har vi också haft.

Håkan satte ut ett riktgit ambitiöst schema med ganska många långa +500 kilometer dagsetapper. Efter sansade diskussioner så kom vi fram till att det kanske var lite i ambitiösaste laget…..typ. Just nu så ligger snittetappen på ca 230 kilometer per dag. Vi har lagt ned mycket tid på att planera körning utanför den vanliga sträckningen det vill säga, så lite motorväg som möjligt. Det är inte många vägar som vi inte tittat på som alternativ till Interstate motorvägar.

Om ni inte tidigare har använt google maps och de funktioner som finns där så kan vi varmt rekomendera det. Vi har nog redan gjort resan 3-4 gånger i datorn. Fascinerande med internet samt att man undrar hur vi överlevde för bara 15 år sedan. Vad hade man gjort utan dator och GPS? Hade livet varit möjligt? Hur kunde vi överhuvudtaget nå vuxen ålder?

Vi har ett långt förhållande med USA. Dels sedan Håkans studietid 1981, dels gemensamt boende 1984 sedan mängder med resor som under årens lopp täckt merparten av alla delstater.

Den här gången var det viktigt att vi upptäcker platser vi inte tidigare varit på, men också att på ett nytt sätt besöka favoritställen. Vi har en planering över körningen men det är ju inte 100% säkert att det blir exakt som planerat. Det kanske är roligare att svänga höger istället för vänster. Det märker vi när vi kommer fram till korsningen. Det är ju just det som är tjusningen med att resa.

Så här har vi tänkt det hela:

Motorcyklarna kommer till Kennedy Airport den 17 juni och vi hämtar ut dem den 18 juni (så är det åtminstone planerat, vi får se…).

Första sträckan går från Manhattan till Canandaigua, norra New York State. Där ligger vi still några dagar och träffar familj och vänner. Vi lär nog också göra de sista stödköpen här. Sedan far vi norrut in i Canada för att via Tobermory i Ontario ta färjan över Lake Huron.

Därefter tillbaka in i USA och tvärs över prärien med sikte på Yellowstone.

Sedan ut till Stilla havskusten och ned längs Hihgway 1. Vi har planerat stanna drygt en vecka i Californien. Förhoppningsvis bad, vingårdar, golf, slappa med mera.

Vi möter vänner i Las Vegas. Vi tänker köra genom Monumental Valley. Vi kanske besöker ett par apache och navajo reservat på vägen. Vidare mot New Orleans via Texas (Texas is big, even in the google world). Därefter mot atlantkusten och vi ser fram emot Cape Hatteras, North Carolina.

Natruligtvis den obligatoriska bilden på Barack Obama:s hus. Vi har hört att han målat det vitt, så träffar vi honom så blir självklart kommentaren, “Love what you have done with the place”.

Målet är sedan New York och Waldorf Astoria. Medger tiden så hoppas vi att kunna göra en avstickare till Boston för att träffa lite vänner.

Man kan tycka vad man vill om att lägga in Waldorf Astoria i en sådan här resa, det passar kanske inte riktigt in. Men håll med om att det kan vara ganska coolt när vi, förmodligen ganska smutsiga och dammiga, slår ner stödet på Park Avenue och ber dem parkera cyklarna. – ” Please park it”.



Transport av Motorcykel

Förberedelser/Preparations Posted on Thu, May 13, 2010 20:46:00

Det här med att frakta motorcyklar tvärs över jordklotet har vållat en del frågor. Varför hyr man inte istället?

De offerter vi tagit in för dvs att hyra motorcykel under 8 veckor och minst 13 000 kilometer har inte visat sig vara mer ekonomiskt än att frakta. Gränsen verkar gå vid 4 veckor och 5000 – 6000 kilometer.

En annan orsak är att just göra resan med egna motorycklar. Från Sverige, runt USA och hem igen. Vi räknar med att europeiska registreringskyltar är en isbrytare och dörröppnare med nya och okända människor som adderar på reseupplevelsen.

Planeringen har blivit en stor del av resan. Det är ju inte direkt ett färdigt upplägg man köper. Vi blir och är våra egna researrangörer.

När man transporterar motorcykel så finns två alternativ. Till sjöss eller med flyg. Vi har pratat med många männsikor, läst många reseberättelser och tagit till oss en hel del goda råd.

Sjöfrakt

Till sjöss är billigare än flyg, mycket billigare. Men det som sedan tillkommer i form av hamnavgifter, lastningsavgifter, lossningsavgifter, parkeringsavgifter med mera har avskräckt oss. Slutnotan för en sjöfrakt kan bli mycket dyrare än flygfrakten. Ingen kan heller ge exakta besked kring vilka avgifter som gäller.

Utöver det så har vi varit tvugna att ta hänsyn till tidsfaktorn. Vi kan bara vara borta under den tiden vi planerat. Ingen av oss har möjlighet att tänja på tidsramen och det var det som till slut fällde avgörandet. Ingen speditör har kunnat garantera ankomst till New York med mindre än två veckors felmarginal. Två veckors försening skulle förstöra hela resan för oss.

Flygfrakt

Flygfrakt är dyrare än sjöfrakt. Absolut. Men fördelen är att det inte finns så mycket dolda avgifter (tror vi smiley ). Tiden är också viktig. Vi hoppas att vi kan få ut motorcyklarna ett specifikt datum.

Marknaden av speditörer och företag som påstår sig kunna lösa alla dina problem är oerhört intressant.

Vi har säkert varit i kontakt med 15-talet olika företag. Frågan tyckte vi var enkel.

– Vi behöver ha två motorcyklar till New York, tur och retur. Vad kostar det och när hämtar ni motorcyklarna? Det visar sig vara en oerhört komplicerad fråga trots att de alla jobbar med just sådana frågor. Myket underligt. Man kan väl med fog säga att transportbranschen är anpassad efter bulk och volym. Inte två små lådor innehållande varsin motorcykel.

Men det finns ljus:

Vi fann via Horizons Unlimited (www.horizonsunlimited.com) ett företag som heter James Cargo(www.jamescargo.com). De killarna kan det här och förstog direkt vår fråga. Snabba korrekta svar, exakta priser och bra information.

Så nu väntar vi på slutet av maj. Då kommer de och hämtar motorcyklarna för transport till England där de packas om för transport till New York och uthämtning av oss den 18 juni. Enkelt!

Vi är helt införstådda med att det kanske inte kommer att gå så smidigt som det låter. Förseningar kan göra att inga motorcyklar finns i New York den 18 juni. Tullen på Kennedy stänger kl 16 och den 18 juni är en fredag. Ingen Motorcykel den 18 juni är lika med en helg på Manhattan. Men vi hoppas…