Det här med att frakta motorcyklar tvärs över jordklotet har vållat en del frågor. Varför hyr man inte istället?

De offerter vi tagit in för dvs att hyra motorcykel under 8 veckor och minst 13 000 kilometer har inte visat sig vara mer ekonomiskt än att frakta. Gränsen verkar gå vid 4 veckor och 5000 – 6000 kilometer.

En annan orsak är att just göra resan med egna motorycklar. Från Sverige, runt USA och hem igen. Vi räknar med att europeiska registreringskyltar är en isbrytare och dörröppnare med nya och okända människor som adderar på reseupplevelsen.

Planeringen har blivit en stor del av resan. Det är ju inte direkt ett färdigt upplägg man köper. Vi blir och är våra egna researrangörer.

När man transporterar motorcykel så finns två alternativ. Till sjöss eller med flyg. Vi har pratat med många männsikor, läst många reseberättelser och tagit till oss en hel del goda råd.

Sjöfrakt

Till sjöss är billigare än flyg, mycket billigare. Men det som sedan tillkommer i form av hamnavgifter, lastningsavgifter, lossningsavgifter, parkeringsavgifter med mera har avskräckt oss. Slutnotan för en sjöfrakt kan bli mycket dyrare än flygfrakten. Ingen kan heller ge exakta besked kring vilka avgifter som gäller.

Utöver det så har vi varit tvugna att ta hänsyn till tidsfaktorn. Vi kan bara vara borta under den tiden vi planerat. Ingen av oss har möjlighet att tänja på tidsramen och det var det som till slut fällde avgörandet. Ingen speditör har kunnat garantera ankomst till New York med mindre än två veckors felmarginal. Två veckors försening skulle förstöra hela resan för oss.

Flygfrakt

Flygfrakt är dyrare än sjöfrakt. Absolut. Men fördelen är att det inte finns så mycket dolda avgifter (tror vi smiley ). Tiden är också viktig. Vi hoppas att vi kan få ut motorcyklarna ett specifikt datum.

Marknaden av speditörer och företag som påstår sig kunna lösa alla dina problem är oerhört intressant.

Vi har säkert varit i kontakt med 15-talet olika företag. Frågan tyckte vi var enkel.

– Vi behöver ha två motorcyklar till New York, tur och retur. Vad kostar det och när hämtar ni motorcyklarna? Det visar sig vara en oerhört komplicerad fråga trots att de alla jobbar med just sådana frågor. Myket underligt. Man kan väl med fog säga att transportbranschen är anpassad efter bulk och volym. Inte två små lådor innehållande varsin motorcykel.

Men det finns ljus:

Vi fann via Horizons Unlimited (www.horizonsunlimited.com) ett företag som heter James Cargo(www.jamescargo.com). De killarna kan det här och förstog direkt vår fråga. Snabba korrekta svar, exakta priser och bra information.

Så nu väntar vi på slutet av maj. Då kommer de och hämtar motorcyklarna för transport till England där de packas om för transport till New York och uthämtning av oss den 18 juni. Enkelt!

Vi är helt införstådda med att det kanske inte kommer att gå så smidigt som det låter. Förseningar kan göra att inga motorcyklar finns i New York den 18 juni. Tullen på Kennedy stänger kl 16 och den 18 juni är en fredag. Ingen Motorcykel den 18 juni är lika med en helg på Manhattan. Men vi hoppas…