Vi var på middag igår. Vi lärde oss något nytt.

Under middagens diskuterades olika varianter av skinka. Ur en matkulturell vinkling kan det vara ganska intressant.

Ordet SPAM dök upp.

SPAM???

Det visar sig att det finns en historia bakom ordet SPAM. Under andra världskriget så var SPAM i burk väldigt vanlig bland soldaterna. Det är alla möjliga sorters kött nedmalt i konservburk som höll( håller) för evigt. Perfekt mat för krigande soldater ute i Stilla Havet. Misstänker att det närmaste vi kommer i Sverige skulle kunna vara konserverad pölsa (?).

Under kriget visar det sig att Hawaiis urinnevånare hade en särskild förkärlek till SPAM vilket har hållt i sig till våra dagar. På Hawaii idag finns det SPAM-restauranger som serverar mängder med varianter av SPAM. Det finns en generell uppfattning att SPAM kan vara en orsak till övervikt på Hawaii. Det verkar som urinevånarnas system är synnerligen dåligt lämpat för att hantera SPAM.(inte bekräftat)

Eftersom SPAM innehåller allt möjligt skräp så har våra E-mail system idag lånat ordet till benämning på skräpmail.

Det var dagens lektion i allmänkunskap!

Håkan&Henriette